SEA | Sprawozdanie z finału konkursu Aliante 2010 w Gruzji

Sprawozdanie z finału konkursu Aliante 2010 w Gruzji

Już po raz dziesiąty Stowarzyszenie Euro- Atlantyckie jest krajowym organizatorem Międzynarodowego Konkursu Aliante 2010. Tegoroczna edycja została zakończona finałem, który odbył się w gruzińskiej bazie wojskowej w Sachkhere –  George Military Mountain Training School.

Polskę reprezentowały 2 dwuosobowe drużyny (Anna Wójcik i Kinga Szymonek z Piekar Śląskich oraz Łukasz Mrozik i Michał Maruszak z Kwidzynia). Zespoły te zostały wyłonione z dwóch etapów konkursu. Etap pierwszy był testem, który należało wypełnić za pośrednictwem internetu., drugi etap polegał na napisaniu eseju z odpowiedziami na 35 pytań. W taki sposób zostali wyłonieni tegoroczni finaliści Aliante.

Tegoroczny finał trwał 5 dni. Dzień pierwszy polegał na sprawdzeniu wiedzy teoretycznej. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą teoretyczną z zakresu historii, geografii, chemii, matematyki, biologii,  NATO oraz bieżących wydarzeń na świecie.

Kolejne dni polegały na sprawdzeniu wytrzymałości fizycznej. Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na międzynarodowe, czteroosobowe drużyny. Kolejne zadania polegały  na wykonaniu czterech konkurencji, które przygotował personel wojskowy z George Military Mountain Training School. Pierwsza konkurencja polegała na strzelaniu do tarczy z odległości 100 m z broni M-4. W drugim zadaniu uczestnicy zaprezentowali swoje możliwości wspinaczkowe po ścianie oraz zjazd na linie z 16 m (Climbing up on the rock, descend from a rock, Australia Wall). Trzeciego dnia partycypanci wykazali swoje umiejętności z dziedziny nawigacji lądowej. Czwartego dnia finaliści zmagali się z przeszkodami w których należało wykazać się wytrzymałością fizyczną.  Uczestnicy ostatniego etapu konkursu musieli pokonać w potoku wojskowego toru przeszkód, wspinać się po sznurkowej drabinie na szczyt wodospadu, przeczołgać się pod drutem kolczatym w strumieniu, przenieść worki z piaskiem nie tracąc równowagi po pniach drzew i wykazać się najlepszym czasem. Na każdym punkcie kontrolnym zawodnicy musieli wykonać poszczególne zadania, które były punktowane

Podczas pobytu w Gruzji uczestnicy finału mieli możliwość zwiedzenia dwóch największych miast tego kraju: Kutaisi i Tbilisi, gdzie zostali zaproszeni do Ambasady Republiki Czeskiej. Pan Ambasador w obecności Pani Ambasador RP oraz mediów pogratulował zwycięzcom Aliante 2010.

W taki sposób zostali wyłonieni najlepsi z najlepszych, 7 czteroosobowych drużyn. Laureaci w nagrodę pojadą na wycieczkę studyjną do Polski w dniach 26.07. – 04.08. 2010 roku. Będzie to wycieczka, której nie można kupić w żadnym biurze podróży na świecie. W swoim bogatym programie znajduje się zwiedzanie baz wojskowych, przelot z Krakowa do Warszawy samolotem transportowym CASA, oraz szereg atrakcji turystycznych między innymi zwiedzanie Krakowa i Warszawy.
W gronie zwycięzców znalazła się największa ilość gruzińskich drużyn. Wśród polskich laureatów do finału zakwalifikowała się jedna drużyna Anna Wójcik i Kinga Szymonek. Wszystkim zwycięzcom gratulujemy wygranej nagrody i życzymy dalszych sukcesów na swojej ścieżce edukacyjnej.

Projekt koordynuje z ramienia Stowarzyszenia Euro-Atlantyckiego, Przewodniczący Sekcji Akademickiej oraz członek Zarządu SEA – Sebastian Kmita, zaś opiekunem finału w Gruzji była p. Marlena Karnowska – Werner.