SEA | Sprawozdanie z I Otwartej Debaty Studenckiej w Akademii Obrony Narodowej

Sprawozdanie z I Otwartej Debaty Studenckiej w Akademii Obrony Narodowej

27 stycznia 2011 roku, w Akademii Obrony Narodowej w Warszawie odbyła się I Otwarta Debata Studencka ,,WIKILEAKS w kontekście bezpieczeństwa stosunków międzynarodowych”. Debata została zorganizowana przez Stowarzyszenie Euro–Atlantyckie przy współudziale Akademii Obrony Narodowej.
Temat debaty był odpowiedzią na zamęt jaki w środowisku międzynarodowym wywołał wyciek tajnych informacji z Departamentu Obrony USA i ich publikacja przez  portal Wikileaks. Był to kolejny przypadek kiedy Wikileaks udostępnił partie dokumentów dyplomatycznych zawierających informacje o współpracy między państwami. Wcześniejsze publikacje dotyczyły także operacji wojsk koalicji w Afganistanie. Do tej pory do wiadomości opinii publicznej trafiło kilkaset tysięcy tajnych raportów.

W debacie akademickiej wzięli udział wybitni specjaliści z zakresu bezpieczeństwa narodowego i międzynarodowego, terroryzmu oraz dyplomacji: dr Jerzy Maria Nowak – były ambasador polski przy NATO, gen. dyw. dr inż. Romuald Ratajczak – Rektor-Komendant AON, Marek Goliszewski – Prezes Stowarzyszenia Euro-Atlantyckiego oraz Krzysztof Liedel – specjalista w zakresie zwalczania terroryzmu międzynarodowego, przedstawiciel Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Moderatorem debaty był Janusz Onyszkiewicz, były Minister Obrony Narodowej. Spotkanie zgromadziło szerokie grono słuchaczy aktywnie uczestniczących w dyskusji.

Prelegenci w sposób bardzo obiektywny ocenili wpływ wycieku informacji na bezpieczeństwo stosunków międzynarodowych. Przedstawiając własne hipotezy jednogłośnie stwierdzili, że w wyniku wycieku tajnych informacji nie nastąpiło wyraźne pogorszenie stosunków międzynarodowych i ekonomicznych. Jednocześnie podkreślali wzrost zagrożeń asymetrycznych oraz osłabienie pozycji państwa w walce z cyberterroryzmem i podmiotami niepaństwowymi. W szczególny sposób skupiono się na ewentualnych zmianach w strukturze, roli i funkcjonowaniu korpusu dyplomatycznego na świecie oraz na sposobach zabezpieczanie informacji o najwyższej klauzuli tajności.

Debata okazała się doskonałą płaszczyzną wymiany myśli i poglądów. Padło wiele pytań od słuchaczy, których interesowało głównie czy wyciek informacji z Departamentu Obrony mógł być wyciekiem kontrolowanym, czy uczestniczyły w tym tajne służby, w jaki sposób uszczelnić system przechowywania informacji oraz w jaki sposób dokonać skutecznej reformy korpusu dyplomatycznego na świecie.

Debata studencka w Akademii Obrony Narodowej była pierwszą tego typu inicjatywą  Sekcji Akademickiej Stowarzyszenia Euro-Atlantyckiego. Z niecierpliwością czekamy na kolejne.

wszystkie zdjęcia z debaty w pełnej rozdzielczości (zip 2,5 MB)

opr. Kinga Drozd