SEA | SPRAWOZDANIE Z VISEGRAD YOUTH FORUM 2014

SPRAWOZDANIE Z VISEGRAD YOUTH FORUM 2014

W dniach 27 – 29 listopada 2014 roku dziesięciu członków Sekcji Akademickiej Stowarzyszenia Euro – Atlantyckiego uczestniczyło w Visegrad Youth Forum 2014 w Banská Bystrica na Słowacji.

Visegrad Youth Forum to wydarzenie, w którym biorą udział przedstawiciele z Polski, Słowacji, Czech i Węgier. Visegrad Youth Forum to konferencje, warsztaty, debaty, które mają na celu zwiększenie poziomu wiedzy i zainteresowania młodych osób w zakresie bieżących wydarzeń i przyszłości Grupy Wyszehradzkiej.

Tegoroczny projekt składał się z kilku etapów tj. e-learning, e-mail z materiałami dydaktycznymi, warsztatów, symulacji i konferencji podsumowującej w Banská Bystrica, w samym sercu Słowacji.

Głównym celem konferencji była dyskusja ekspertów na temat aktualnych wyzwań stojących przed Grupą Wyszehradzką. W tegorocznej konferencji Visegrad Youth Forum 2014 wystąpili eksperci polityczni, przedstawiciele instytucji państwowych, przedstawiciele sektora akademickiego i prywatnego, którzy dyskutowali o sprawach związanych z bezpieczeństwem energetycznym, cyber przestępczością, bezpieczeństwem militarnym ze szczególnym uwzględnieniem konfliktu rosyjsko – ukraińskiego etc. W tegorocznej edycji udział wzięli m.in. Peter Javorčík – State Secretary of the Ministry of Foreign and European Affairs, Richard Van Rijssen – Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to the Slovak Republic, Tomas Strazay – Senior Researcher in Central and Eastern Europe Program, Mario Nicloini – Founder & Honorary President Euro – Atlantic Center, Miroslav Sarissky – Head of Institutional Affairs, Slovencke elektrarne, a.s. (ENEL), Martin Chren – Member of Parliament of Slovak National Council etc.

Organizatorem Visegrad Youth Forum 2014 było Euro – Atlantic Center na Słowacji. Natomiast Stowarzyszenie Euro – Atlantyckie było współorganizatorem Visegrad Youth Forum 2014.

Stowarzyszenie Euro – Atlantycki i Euro – Atlantic Center wspierają projekty młodzieżowe, stawiając na współpracę, wymianę poglądów i doświadczeń.

Kryspin Radzio
Przewodniczący Sekcji Akademickiej Stowarzyszenia Euro – Atlantyckiego