SEA | Stanowisko SEA w sprawie tarczy antyrakietowej

Stanowisko SEA w sprawie tarczy antyrakietowej

Stowarzyszenie Euro-Atlantyckie (SEA) z niepokojem przyjęło pierwszą wypowiedź prezydenta Francji Sarkozy’ego w toku szczytu UE – Rosja wychodzącą naprzeciw stanowisku Moskwy w kwestii tarczy antyrakietowej. Wprawdzie Prezydent Sarkozy złagodził swoje oświadczenie po dwóch dniach, co powitać należy z zadowoleniem, to jednak pierwsze z nich sygnalizować może skłonność do praktyki szczególnie Polaków niepokojącej – prowadzenia dialogu i porozumień w strategicznych kwestiach bezpieczeństwa ponad naszymi głowami oraz naruszania zasady solidarności.

SEA pragnie przypomnieć, że przychylne spojrzenie Stowarzyszenia na lokalizację wyrzutni rakietowych "tarczy" w Polsce spowodowane jest trzema przesłankami:

– instalacje te wiążą nas ściślej, także "fizycznie" i materialnie z transatlantyckim systemem bezpieczeństwa i obrony, tj. USA i NATO; Sojusz Północno-Atlantycki na szczycie w Bukareszcie poparł rozwój tego systemu antyrakietowego;

– "tarcza", nie będąc wymierzona w Rosję, jest jednak wyraźnym sygnałem dla zwolenników odbudowy imperialnych pozycji Rosyjskiej Federacji, że Polska nie jest i nie będzie w jej "obszarze uprzywilejowanych interesów", czyli w jej strefie wpływów;

– "tarcza", jako instalacja obronna, jest składnikiem swego rodzaju nieagresywnej działalności prewencyjnej, gdyż zniechęca na przyszłość potencjalnego agresora do powstrzymywania programów budowy ofensywnych systemów rakietowych.

Z powyższych względów SEA wspierać będzie te wysiłki sterników polskiej polityki zagranicznej, które polegać będą na: zasadzie "nic o nas bez nas", na spokojnej i konsekwentnej realizacji polsko-amerykańskiego porozumienia w tej kwestii, integrowaniu tej inicjatywy z systemem obronnym Sojuszu Północno-Atlantyckiego oraz na równoczesnym prowadzeniu dialogu z Rosją na ten temat, aby łagodzić jej niepokoje.

Warszawa, 18 listopada, 2008 r.